Lineer Aktüatör Yapımında Kullanılan Bileşenler

Lineer Aktüatör

1 3.238
lineer-aktüatör-iç-mekanizması
lineer-aktüatör-iç-mekanizması

Bir elektrikli lineer aktüatörün temelleri ve bir elektrikli hareket sistemi satın alırken göz önünde bulundurulması gereken faktörler hakkındaki altı bölümlük tartışmamızın ikinci bölümüne hoş geldiniz. MEPA TEKNİK , spesifikasyonlara göre özelleştirebilen elektrikli lineer aktüatörler ve ilgili bileşenlerin üreticisidir. Daha iyi bir temele sahip olmak ve bir çalıştırma sisteminin nasıl çalıştığını anlamak için şimdi elektrikli lineer aktüatör üretimine giden bileşenlere bakacağız.

lineer-aktüatör-iç-mekanizması
lineer-aktüatör-iç-mekanizması

A. Ön / Arka Bağlantılar

Aktüatörün ön ve arka tarafındaki uygulamaya monte edilmesine izin veren bağlantılardır. MEPA TEKNİK ‘ın ek türleri  arasında yuvarlak, U şeklinde (veya oluklu) veya delikli  bulunur. Bağlantı için ,  uygulamaya en iyi şekilde uyacak biçin de  MEPA TEKNİK tarafından özelleştirilebilir.

B. Dış Tüp

Dış tüp olarak da bilinir.  Bu ekstrüde alüminyum veya çelik boru, doğrusal aktüatörün dışını korur ve aktüatörün tüm iç bileşenlerini barındırır.

C. İç Tüp

Uzatma borusu, tahrik borusu, çevirme borusu veya piston olarak da bilinir. Bu tüp genellikle alüminyum veya çelikten yapılır. Geri çekildiğinde, iç boru iş milinin bulunduğu yerdir. Bu boru dişli tahrik somununa tutturulur ve somun dönen mil boyunca hareket ettiğinde uzar ve geri çekilir.

D. Mil

Trapez  vida, dönen vida veya kaldırma vidası olarak da bilinir. Doğrusal aktüatörün bu kısmı, doğrusal bir hareket yaratan somunu / iç boruyu döndürür, uzatır veya geri çeker. Çelik milimiz dayanıklılık ve güç sağlar. İş mili, çeşitli yük ve hız yetenekleri için farklı şekillerde olabilir. Bununla ilgili ek ayrıntılar başka bir bölümde ele alınacaktır.

E. Güvenlik Durdurma

Milin ucunda yer alan işlevi, iç borunun aşırı gerilmesini önlemektir.

F. Korucu Conta

Dış borunun ucuna takılan ve aktüatörün mil alanına toz ve sıvı gibi kirletici maddelerin girmesini önleyen bir sızdırmazlık bileşeni. Ayrıca, doğrusal aktüatörün IP derecesini etkileyen iç ve dış borular arasında uygun bir sızdırmazlık sağlar. MEPA TEKNİK’in elektrikli lineer aktüatörleri IP42 ve IP69K  arasında herhangi bir yerde derecelendirilebilir.

G. Tahrik Somunu

Trapez  veya bilyalı somun, iç boruya tutturulur ve mil boyunca hareket eder. Somun, iç borunun uzamasına veya geri çekilmesine izin veren bileşendir. Metal veya plastikten yapılabilir ve bazen iç tüpün dönmesini önlemek için kilitlenir.

H. Limit Switch

Limit anahtarları motora giden akımı elektriksel olarak keserek iç borunun tamamen uzatılmış ve geri çekilmiş konumunu kontrol eder. Bu anahtarlar, aktüatörün aşırı uzamasını veya aşırı geri çekilmesini önler. Akımı kesmenin yanı sıra, sınır anahtarları bir sinyal gönderme cihazı olarak da kullanılabilir.

I. Dişli

Bir dişli çelik veya plastikten yapılmıştır ve bir tahrik mekanizmasının (bir aracın motoru gibi) hızı ile sürülen parçaların (aracın tekerlekleri) hızı arasındaki ilişkiyi değiştirmek için diğer dişlilerle eşleşir. Motor gibi bir güç kaynağına bağlı dişli, “tahrik dişlisi” olarak adlandırılır. TiMOTION, uygulamaya bağlı olarak farklı dişli seçeneklerine sahiptir (“Ortak Stiller” teknik incelememizde ele alınan bir sonsuz dişli veya düz dişli gibi).

J. Motor Muhafazası

Motor muhafazası, herhangi bir dış hasara maruz kalmadan dişli motorun tüm iç parçalarını içerir. MEPA TEKNİK’in motor muhafazası tipik olarak yüksek kaliteli plastikten yapılmıştır.

K. DC Motor

DC (Doğru Akım) motoru, elektrikli lineer aktüatör için tüm gücün üretildiği yerdir. Birkaç tür DC motor vardır, ancak MEPA TEKNİK şunlardan oluşan fırçalanmış DC motorlar kullanır:

Her bölümde bir elektrikli lineer aktüatörün temelleri ve lineer bir hareket sistemi için bileşenler satın alırken dikkate alınması gereken faktörlerle ilgili yeni bir konuyu tartışacağız. Teknik incelemenin bu bölümünde, bir elektrikli aktüatörün ortak stillerini ve uygulamalarınız için doğru aktüatörü nasıl seçeceğinizi tartışacağız. Daha sonra, doğrusal bir aktüatörün dahili ve harici bileşenlerini gözden geçireceğiz. Ardından, bir aktüatöre eklenebilecek güvenlikle ilgili seçenekleri ele alacağız. Bunu takiben, dikkate alınması gereken çeşitli aktüatör yükü ve hız özelliklerini ve uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl ayarlanabileceğini açıklayacağız. Bir aktüatörün sıvı ve toz korumasının yanı sıra bir aktüatöre giden yağlama için sahip olabileceği çeşitli IP derecelendirmeleriyle bunu takip edeceğiz. Son olarak, elektrikli doğrusal hareket sistemlerinde kullanılan farklı konum geri besleme sensörlerini tartışacağız.

 

lineer-aktüatör-motoru
lineer-aktüatör-motoru
  1. Stator:

    Motorun sabit, dış kısmı motor gövdesi, iki sabit mıknatıs ve motor kapaklarından oluşur. Stator, rotoru çevreleyen sabit bir manyetik alan oluşturur.

  2. Rotor:

    Armatür olarak da bilinen motorun dönen iç kısmıdır. Rotor esas olarak silikon çelik laminat, motor şaftı, komütatör ve bakır sargılardan oluşur.

  3. Komütatör:

    Komütatör, motor şaftına tutturulmuş bir çift plakadır. Bu plakalar, elektromıknatısın bobini için iki bağlantı sağlar. Komütatör, motordaki akımın polaritesini tersine çevirmek ve esas olarak motorun torku kaybetmeden dönmesini sağlamak için kullanılır.

  4. Karbon fırçalar:

    Karbon fırçalar, elektrik akımını statordan motordaki rotora iletmek için kayan sürtünme kullanır.

  5. Motor şaftı:

    Motor şaftı, redüktörlü motoru DC motor üzerindeki statorun altına bağlar.
    Not: Alternatif Akım Motorları (AC Motorlar) da MEPA tarafından üretilen bir seçenektir. Bu tip motor, MA1 Modelimizde görülebilen mevcut bir seçenektir.

L. Çıkış / Geri Besleme Sensörleri

Aktüatörün strok konumunu iletmek için çıkış (veya geri besleme) sensörleri kullanılır. Verdiği geri bildirim MCU (mikro kontrol ünitesi) kontrol kutusuna gönderilir. Konum geri beslemeli doğrusal aktüatörler, tipik olarak, bir uygulama senkronizasyon ve bellek konumlandırma gibi üst düzey işlevler gerektirdiğinde gereklidir. Çıkış sensörü seçenekleri şunları içerir:

lineer-aktüatörde-enkoder
lineer-aktüatörde-enkoder
  1. Hall Etkisi Sensörü:

    Bir Hall Effect sensöründen gelen çıkış sinyali, cihazın etrafındaki manyetik alan yoğunluğunun işlevidir. Sensör etrafındaki manyetik akı yoğunluğu önceden belirlenmiş belirli bir eşiği (MCU’da ayarlanan) aştığında, sensör bunu algılar ve Hall Voltajı adı verilen bir çıkış voltajı üretir. Pozisyon geri beslemeli lineer bir aktüatör, güvenilirliği ve doğruluğu nedeniyle önemlidir, ki bu tam olarak Hall Sensörün sağladığı şeydir.

  2. Potansiyometre (POT) Sensörü:

    Bir POT sensörü, bir elektrik sinyali çıkışını değiştirmek için bir silecek / kaydırıcı ve iki uç bağlantıdan oluşur. Doğrusal aktüatör kılavuz vidası (mil) döndükçe, silecek / kaydırıcı ile iki uç bağlantı arasındaki direnç değişecektir. Her direnç değeri, aktüatörün strokundaki bir konuma karşılık gelecektir.

  3. Reed Sensörü:

    Reed sensörü, manyetik bir konum sensörüdür. Uygulanan bir manyetik alan tarafından çalıştırılan bir elektrik anahtarıdır. Kapalı bir cam zarf içinde demirli metal kamışlar üzerindeki bir çift kontaktan oluşur. Kontaklar normalde açık olabilir, ancak bir manyetik alan mevcut olduğunda kapanır (devreyi kapatır ve aktüatörün gücünü keser).

 

Bunun, elektrikli lineer aktüatörler ve bunların lineer hareket sistemlerine dahil edilmesi için daha iyi bir anlayış ve temel geliştirmenize yardımcı olduğunu umuyoruz. Daha sonra, elektrikli lineer aktüatörün içindeki ve dışındaki önemli bileşenleri gözden geçireceğiz. Başka sorularınız varsa ve / veya bir sonraki başvurunuzda yardımcı olmak istiyorsanız, lütfen ekibimizle iletişime geçin. MEPA TEKNİK size yardımcı olmaktan memnuniyet duyar. Çalıştırma ihtiyaçları için kaliteli çözümler sunarken müşterilerimizle ortaklık konusunda uzmanız.

 

1 yorum
  1. TUNCAY KARAHAN diyor

    Merhaba
    Kuluçka makinalarında kullanılmak üzere lineer motor oluyormu?
    Kuluçka makinaları 12vdc / 24vdc için projeniz varmı ?
    Bilgilendirme için +905456154465

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Devamı