Robotlar yerine Lineer Aktüatör Tercihi

Robotlar

0 657

 

Robotlar yerine Lineer Aktüatör Tercihi
Robotlar yerine Lineer Aktüatör Tercihi
Giriş

Basit bir aktüatörün işe yarayacağı bir zamanda robot satın alma hatasına düşmeyin. Robotlar, endüstriyel otomasyon için “kurtarıcı” araç haline geldi, ancak genellikle pahalıya mal oluyorlar. Birçok otomasyon görevi için, bir veya iki doğrusal aktüatör çok daha akıllı bir seçimdir.

Aktüatörlerin pek çok şekli, boyutu ve özelliği vardır, ancak bunların nasıl ve ne zaman kullanılacağını anlamak için uzman olmak gerekli değildir. Güçlü yönlerini ve sınırlamalarını anlayın ve yenilikçi ve ucuz otomasyon çözümlerini hayata geçirme yolundasınız.

Tek Hareket Ekseni

Çoğu modern robotlar, her biri bir eklemden dönen beş veya altı hareket eksenine sahiptir. Bu, bu makinelerin doğal olarak yaylar halinde hareket ettiği anlamına gelir, ancak genellikle bir şeyin düz bir çizgide hareket etmesini istersiniz. Bu bir robot için zordur: Doğrusal bir öteleme oluşturmak için birkaç dönme hareketinin koordine edilmesi gerekir.

Bir Lineer   aktüatör, tek bir yönde, genellikle tek bir motorla ve birçok durumda ihtiyaç duyulan tek şey budur. İki aktüatörün daha eklenmesi ve hareketlerinin senkronize edilmesi, karmaşık 3 boyutlu yolların izlenmesine olanak tanır ve bunların tümü bir robot maliyetinden daha düşüktür.

Robotlar mı, Lineer aktüatör mü ?
Seçim Yapmadan aşağıdaki soruları düşünün:
Kaç eksen?

Bir kutuyu bir konveyörden yönlendirmek tek bir eksen alır. Bir konveyörün tek tek paketlerini kaldırmak, çevirmek ve bir kartona indirmek ikidir. Karmaşık hareketleri bile iki veya üç eksene düşürmek çoğu zaman mümkündür. Sadece göreli yükseklikleri ayarlayın, bir kanal sağlayın veya yönü değiştirmesi için bir kutu pivotu bırakın.

Ne kadar uzağa taşınmalı?

1500mm ve bir taşıyıcıya ihtiyacın var. 150mm  ve bir Lineer aktüatör işi yapacak. Her şey Stokun uzunluğu ile ilgilidir.

Ne kadar hızlı?

Hızı ve hızlanma ve yavaşlama üzerindeki kontrol ihtiyacını düşünün. Agresif hareketler, kırılgan parçalara zarar  verebilir veya yerlerinden çıkmalarına neden olabilir.

Ne kadar kütle hareket ettirilmelidir?

Bir galon motor yağı bir konveyörü itmek için bir paket karbonattan daha fazla güç harcar.

Yeniden yapılandırılabilirdik?

Robotlar yerine pahalı olmayan aktüatörler, stroklarının sonuna veya sert bir şekilde durur. Diğerleri hız ve konum için programlanabilir ve bu da onları kolayca yeniden yapılandırabilir.

Bir Aktüatör Tipi Seçin
Yukarıdaki parametreler belirlendiğinde, bir aktüatör seçme zamanı geldi.
Üç ana tür:
  1. Hidrolik

    Çok yüksek kuvvetler ve uzun stroklar kullanılmak istendiğinde tercih edilebilir, ancak programlanamaz. Büyük bir güç paketine ve borulara ihtiyaçları var ve sızıntıya meyillidirler.

  2. Pnömatik

    Ucuz oldukları için otomasyonda yaygın olarak kullanılır, ancak havanın boru tesisatına ihtiyacı vardır ve havanın maliyeti pahalıdır.

  3. Elektrik

    Kompakt, programlanabilir, kablolamada çalıştırması kolay, yüksek hız, kuvvet, hassasiyet ve kontrollü hızlanma ve yavaşlama yeteneğine sahiptir. Enerji yalnızca hareket halindeyken tüketilir.  Otomasyonda, hidrolik aktüatörler, üstün kompaktlıkları nedeniyle gitgide yerini elektrikli aktüatörlere bırakıyor.

Diğer aktüatör türleri arasında lineer motorlar, ses bobinleri ve piezo-elektrik aktüatörler bulunur.

Elektrikli Lineer Aktüatör Uygulamalarına Örnekler

Konveyör-yön değiştirici örneğinde olduğu gibi konum veya yön değişiklikleri, tek bir aktüatörle kolayca gerçekleştirilebilir. Diğer örnekler şunlardır: bir ürünün dağıtılmasına izin vermek için bir kapının açılması ve bir kapağın kaldırılması. Strok üzerinde kontrol ile, tek bir aktüatör konumlandırma gerçekleştirebilir. Bir örnek, farklı karton boyutları için bir etiketleme makinesinin kafasını hareket ettirebilir.

Birçok robotik tipteki görev, bir portal ile gerçekleştirilebilir. Üç eksen, bir portalın büyük bir hacmi kaplamasına izin verir. Bu tür bir yapı, makine yükleme ve boşaltma, paketleme ve küçültülmüşse 3 boyutlu baskı için idealdir.

Diğer aktüatör uygulamaları arasında şunlar yer alır: serigrafi bir “silecek” i serigrafi boyunca geçirme, yükseklik ölçümü için bir lazer yükseklik sensörünü bir kutu üzerinde hareket ettirme veya sac levhayı bir pres veya şekillendirme makinesine besleme.

Robotlardan daha ucuz

Aktüatörler hareket sağlar ve onları temel bir otomasyon aracı yapar. Aktüatörler neredeyse sınırsız çeşitlilikte şekil, boyut ve yeteneklere sahiptir. Bazıları pnömatik veya hidrolik olarak çalıştırılır, ancak elektrik gücü en büyük esnekliği sunar ve programlanabilir olma avantajına sahiptir. Karmaşık hareketler için, elektrikli aktüatörleri senkronize etmeyi düşünün ve daha düşük bir maliyetle robotikten yararlanın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Devamı